Печено пиле, ябълки и бял мъж за Петровден

На 29 юни, в дните на горещото лятно слънце, се празнува Петровден. На този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел – ревностни разпространители на християнството, изтърпeли много страдания и гонения, заради което са наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”.

Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли “петровско пиле”. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. В българската иконография двамата Апостоли обикновено са представени заедно като държат в ръцете си макет на църква, което символизира заслугата им като стълбове на Христовата църква тук на земята. Апостол Петър се изобразява често и с ключове в ръце.

Именници на Петровден са хората, наречени Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Църковният канон определя 29 юни като край на двуседмичния пост, наричан “петровски”. От Петровден, след комкане, се отговява с тазгодишно петровско пиле. Освен пиле обредната трапеза на Петровден включва прясна пита, баница със сирене, ябълки-петровки, прясно сирене или “бял мъж”.

Петровско пиле с краве масло и бира

Продукти:

1 бр. пиле

125 г масло

200 мл бира

1 ч.л. червен пипер

чубрица и черен пипер на вкус

сол

 

Приготвяне:

Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре. В корема му се слага маслото. В йенски съд или тавичка се поставя пилето, а отстрани се налива бирата и малко вода. Пече се до зачервяване, като се залива от време на време със соса. Може по време на печенето отстрани да се добавят и картофи, нарязани на едро, стават много ароматни.  Поднася се с много салата.

Бял мъж

За това традиционно ястие, което се поднася на Петровден, има легенда. Тя е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жетварите. Дори на Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните. Затова на празника се работи до обяд, а после се празнува. Според легендата, веднъж на Петровден жътварите сложили сирене на трапезата си. То се разтопило от силното слънце и хората се притеснили, че няма с какво да нагостят Свети Петър. Тогава той се пресегнал към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на бяло брашно. Гостът поръсил сиренето. Получила се каша, която нарекли “бял мъж”. Оттогава хората винаги я поднасят на Петровден.

 

Продукти:

1 кг прясно сирене 200 г брашно лъжичка сол 200 г прясно мляко /по възможност овче/

Приготвяне:

Прясното сирене се слага в дълбок съд, сипва се прясното мляко, солта и разтвореното в малко вода брашно. В някои краища смесват наполовина бялото брашно с царевично и Белият мъж става малко жълт. Сместа се поставя на силен огън, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица, докато водата изври. Бърка се докато се отлепи от стените, трябва да стане не много гъсто, защото като изстине се сгъстява повече. Полученият Бял мъж, наречен в някои краища Бел муж или белмъш се яде с хляб или с петмез и мед.

 

 

Пухкава баница със сирене и готови кори

 

 

Продукти:

 

350-400 г. кори за баница

5-6 яйца

400-500 г кисело мляко – 2% (ако корите са 500 г се слага 500 г мляко)

1 чаена лъжичка хлебна сода

около 100 мл олио

300-400 г сирене

около половин чаша газирана вода или прясно мляко

 

Приготвяне:

 

Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко, като отново се разбива добре получената смес. Към сместа се прибавят чаена лъжичка хлебна сода и олио – 100-150 мл в зависимост от грамажа на корите. Наливате в сместа газирана вода или прясно мляко, но може и без тях. Последно към вече разбърканата смес в купата се прибавя натрошеното сирене.

Тавата се намазнява с олио и в нея започват да се редят корите – на дъното на тавата се поставят две кори, като те трябва да стоят рошави, а не да се сгънат на две и да се покрие точно дъното на съда. Трябва корите да стоят нагънати и на неравномерни вълнички.

Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес и така до приключването на корите и сместа. Най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка.

Ако ви е трудно да прецените по колко смес да изсипвате на всеки ред, пребройте предварително корите, за да знаете колко реда кори ще трябва да залеете и да имате яснота за приблизителното количество на заливката на всеки ред. Ако видите, че заливката не ви стига, винаги може да добавите в купата малко прясно или кисело мляко с допълнително яйце. Изливайте по малко от заливката и отстрани по ръба на тавата, за да не остане суха баницата в краищата й.

Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Необходим е около половин час за изпичането й – ще се ориентирате по красивия златист цвят на баничката.

След като я извадите от фурната, напръскайте баничката с малко студена вода и завийте тавата със стар вестник и с кухненска кърпа отгоре.

 

Прясно сирене

Това е рецепта как нашите баби са приготвяли сирене за Петровден

Продукти:.

2 кг мляко /по възможност овче/  20 г мая за подсирване

Приготвяне: Разтворената мая се слага в хладко мляко и се оставя около половин час, а след втвърдяване на сместа последната се поставя в платнена торбичка и се закача за една нощ, за да се изцеди т.нар. суроватка. Сиренето може да се яде веднага след това, посолено или наръсено със захар.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори