На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева, която е наричана и Света Петка. Този ден обаче е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата. На Петковден се гадае за времето – ако грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място - зимата ще е тежка и снежна.
На много места на този ден се правят събори. Имен ден празнуват Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева.
Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.
Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. До тогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва „На Петковден ралото да ти е под стрехата”.
Деня празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар баница. След това до Димитровден (26 октомври), докато трае оплождането на домашния добитък, жените не бива да работят с вълна, а ножиците се завързват с червен конец – „за да не се отваря устата на вълка”, също да не плетат, за да не се оплетат чревцата на агънцата.
Денят се смята за повратен и в този смисъл на Петковден в някои краища, се спазва обичаят „полезване”. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късмета и здравето през цялата година. Дните от Петковден до Димитровден имат митичен смисъл, съответстващ на Мръсните Погани дни. Тези дванадесет дни наричани още "вълче или вампирско погано" представляват сакрална граница между старата и новата година.
На места се провежда съботата преди Петковден Петковденска задушница, за почитане на мъртвите, раздават се подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, диня и грозде.
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца. На масата ни на Петковден е хубаво да присъстват гювеч с овнешко, курбан-чорба, сармички с лозови листи, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.
Агнешка курбан-чорбаПродукти:
500-600 г агнешко
25 г прясно масло
1 глава кромид лук
1 морков
четвърт глава целина
2 червени домата
2 пресни пиперки
3 картофа
6-7 ч.ч. вода
джоджен
магданоз
1 яйце
оцет
10 зърна черен пипер
сол и лютиви пиперки на вкус
Приготвяне: Дребно нарязаните кромид лук и морков се задушават в маслото с прибавка на малко сол и вода. След омекването им се добавя нарязаното на дребни парчета агнешко месо, залива се с горещата вода, прибавя се целината, дребно нарязана на кубчета, и се оставя да поври. След това се прибавят картофите, нарязани на по-едри кубчета, и малко по-късно пиперките и доматите, нарязани на парчета. След пълното омекване на вложените продукти, в чорбата се поставят зърната черен пипер, както и джодженът и половината от магданоза, нарязани на дребно (или стрити, ако са сушени). Непосредствено преди отстраняването на чорбата от огъня към нея се прибавя разбитото яйце през цедка при непрекъснато разбъркване. Така се получава пресечeна застройка на конци. Чорбата се поднася поръсена с останалия дребно нарязан магданоз и подправена с оцет. По желание едновременно с нарязаните пиперки могат да се прибавят и цели лютиви пиперки.
Забележка: По същата рецепта може да се приготви пилешка курбан-чорба
Стомна кебап с овнешко
Продукти:
1 кг овнешко месо от бута
15-20 стръка зелен лук
1 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен
няколко стръка чубрица
4-5 люти пиперки
сол
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
1 с. л. брашно
1 чаша масло
Приготвяне:
За приготвяне на това оригинално и много вкусно българско ястие е необходима неголяма стомна с широк отвор или пръстено гърне с по-тесен отвор.Нарежете на хапки месото от бута. Прибавете едро нарязания зелен лук, ситно нарязания магданоз, ситно нарязания джоджен, чубрицата, лютите пиперки, сол на вкус, черния и червен пипер, брашното и маслото. Разбъркайте сместа, сложете я в стомната или гърнето и я залейте с 1 чаша вода. Похлупете и замажете отвора на съда с тесто. Така приготвеният кебап се пече на фурна или заровен в жар около 2 часа.
Празнична пита
Продукти: 4 яйца 1 ч.ч. прясно мляко 1 ч.ч. лимонада 1 с.л. сол 2 с.л. захар 3 с.л. олио 1 ч.л. оцет 3 с.л. кисело мляко 1 кубче мая около 1 кг брашно 1 пакетче масло /125 г/
Приготвяне: Разтваряме маята в част от топлото прясно мляко, захарта и шепа брашно, за да направим закваската. Смесваме олиото с оцета в чаша, а в друга купа яйцата, лимонадата, прясното мляко, киселото мляко, сипваме и олиото с оцета и разбъркваме. Пресяваме брашното, правим кладенче, изливаме яйчената смес и закваската и замесваме меко тесто. Поставяме тестото в намазнен дълбок съд, завиваме го и оставяме да втаса 1 час. От втасалото тесто отделяме 5 равни топчета /моите 250 г/, от останалото тесто отделяме едно малко топче /за орнамента/, а от другата част оформяме кръгла питка и поставяме в средата на намаслена тавичка /тя ще ни служи за център/. Разтопяваме маслото, взимаме едното от петте равни топчета и разточваме на не много тънка кора, мажем с масло, разточваме второто и поставяме върху първото, мажем с масло, и така и петте. Режем с нож първо на четири, а после всяка четвъртинка по на три триъгълника, навиваме на кифлички и ги редим около питката, която е в средата. Мажем с жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко, правим някакъв орнамент на плодородието /в моя случай грозд/ с парченцето тесто върху средата на питката, поръсваме с мак или сусам /може и двете/ и оставяме да втаса за половин час. Печем на 180 градуса за около 30 минути.
Овнешко с праз и яйца
Продукти: 850 г овнешко месо
7-8 стръка праз лук
1/2 ч.ч. краве масло
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 ч.л. червен пипер
3 яйца
сол на вкус
Приготвяне:
Месото се нарязва на късчета и се заварява. Сменя му се водата, след като заври отново се посолява, добавят се дафинов лист и десетина зърна черен пипер. Вари се докато омекне месото и се сваля от котлона. Празът се нарязва на едро, вари се до полуомекване заедно с маслото и малко вода, посолява се и се разбърква с червения пипер. Прибавя се месото, долива се съвсем малко от бульона, след което ястието се вари до пълното омекване на месото. Изсипва се в сахан или тавичка, притиска се с дървена лъжица, залива се с разбитите яйца и се запича във фурната.
Шкембе в масло
Продукти:
1 кг телешко шкембе
1 глава чесън
125 г (1 пакетче) масло
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
сол на вкус
Приготвяне:Сложете шкембето да се свари до пълно омекване, като обирате пяната от повърхността на водата. Отцедете го, посолете на вкус и го нарежете на ивички.
Загрейте маслото в тиган, запържете за 30 секунди накълцания чесън и добавете шкембето. Разбъркайте и го запържете, докато месцата леко хванат загар. Накрая добавете черния пипер, объркайте с червения пипер за 2 минути и махнете от котлона.
Поднесете с чаша червено вино. Ако искате, може да разпределите шкембето в гювечета и да го запечете преди сервиране за 5 минути във фурната.
Напиши коментар